خانه          تاریخچه ملیله           گالری محصولات           سفارش هدایای خاص           ویژگی محصولات           سفارش خرید         نقشه سایت           تماس با ما   English
محصولات گروه ملیله مینا     
 محصولات دکوری لوکس نقره   
 

     - چایخوری و شربت خوری
        - قنددان
        - سینی
        -  کاسه میوه خوری
        - کاسه آجیل خوری
        - آینه
        - شمعدان

        - قاب عکس
        - شیرینی و شکلات خوری
        - گلدان
        - جعبه جواهر آلات و جای دستمال کاغذی


 

محصولات زیور آلات لوکس نقره

  
   
  
- گردنبند
         - دستبند
        - نیم ست و ست کامل
         - ست گردنبند و گوشواره
        - گوشواره  

        - گیره سر،  انگشتر و زنجیر











هنر ملیله کاری

 

ملیله به مفهوم ظریف کاری نقره است که با استفاده از مفتولها و نوارهای ظریف نقره و بکار گیری طرحهای اسلیمی و منظم ساخته می شود. در ابتدا فلز نقره با خلوص 99 درصد پس از عملیات ذوب و نورد به شکل مفتول های بسیار باریکی تبدیل می شود. سپس همان گونه که در تصویر سمت راست نشان داده شده است پایه کار توسط ورقه های طراحی شده و بواسطه موم ثابت می شود. در مرحله بعد مفتول های فرم داده شده نقره با ذوق هنر هنرمندان اصیل گروه ملیله مینا، تک تک در تار و پود اثر هنری نفیس جای می گیرند و سرانجام پس از طی فرآیند های لحیم کاری، شستشو و پوشش دهی، دستمایه هنرمندان زنجانی نهایی می شود.


تاریخچه ملیله کاری در ایران

بر اساس کشفیات باستان شناسی، قدیمی ترین اشیایی که می توان ریشه ملیله ایران را در آن جستجو کرد، متعلق به دوره هخامنشیان(330 تا 550 ق.م.) می باشد. در دوران ساسانی صنعتگران فلزکار و مخصوصاً نقره کاران، ذوق و سلیقه هنری خود را در راه خلق آثار بسیار ظریف و هنرمندانه به کارگرفتند. متأسفانه بسیاری از آثار مربوط به دوره تاریخی مذکور، در زمان حمله اعراب (به دلیل گرانبها بودن اشیاء نقره ای و سبک بودن وزن آنها) به غنیمت برده شدند. ولی آنچه که طی چند قرن اخیر در اثر کاوشهای باستان شناسی و یا به طور تصادفی از مناطقی نظیر شوش و همدان بدست آمده است، نشانگر وجود ملیله کاری و نیز نشان از مهارت و استادی صنعتگران ملیله کار در ایران قبل از میلاد می باشد. پروفسور آرتور اپهام پوپ(Arthur Upham Pope) در کتاب "شاهکارهای هنر ایران من " اشاره به زرگری و نقره کاری در سالهای بعد از ظهور اسلام و نیز به آثاری از ملیله متعلق  به قرن 12 میلادی اشاره نموده است. از آنجا که اشیاء ملیله از طلا و نقره ساخته می شوند و می توان به راحتی آنها را ذوب کرده و مجددا مورد استفاده قرار داد، تعداد و آثار باقیمانده از آن زمان بسیار اندک است. به همین دلیل به مرور زمان از بین رفته و هم اینک نمونه های زیادی از ملیله کاری دوران گذشته باقی نمانده است. در دوران سلجوقی اکثر سازندگان آثار نفیس فلزی، هنرمندان خراسانی ساکن در شرق و شمال شرقی ایران بودند که عده ای از آنان به علت جنگ های خونین و زد و خورد های محلی، ترک وطن کرده و در سایر شهرها از جمله زنجان، بروجرد، همدان، تبریز و به ویژه شهر موصل اقامت گزیدند. با توجه به آنچه که اشاره شد احتمال می رود هنرمندان خراسانی هنر فلز کاری از جمله ملیله کاری را در سال پنجم هـ . ق در زنجان رواج دادند. از دوران قاجاریه نیز تعدادی سر قلیان، گیره استکان، سینی در اندازه های مختلف، گوشواره، سینه ریز و...، باقی مانده که بخشی از آنها در موزه های داخلی و خارجی و بخشی نیز به صورت مجموعه های خصوصی و یا نزد خانواده ها نگهداری می شود.  

تاریخچه ملیله کاری در زنجان

ملیله کاری همواره بعنوان یکی از اصیل ترین صنایع دستی استان زنجان مطرح می باشد. درباره تاريخچه مليله زنجان اطلاعات جامعي در دست نيست وليكن از دو طريق مي توان به قدمت اين هنر ارزنده پي برد:

 1) نوشته ها و سفرنامه هاي گردشگرانی كه به اين منطقه سفركرده و از هنر زيباي ملیله کاری در اين منطقه ياد كرده اند.

2) آثار باقي مانده از مليله ها که البته بسياراندک بوده و اكثرا متعلق به دو سده اخير مي باشند.

در كتب تاريخي كه اشاراتي درباره زنجان دارند از ميان صنايع شهر زنجان بيش از هر چيز از صنعت فلز كاري آن سخن گفته اند. از آنجا كه مليله كاري نيز يكي از شاخه های فلزكاري است مي توان مسير حركت آن را در بطن فلزكاري منطقه جستجو كرد. با توجه به رونق شهر زنجان در دوره هخامنشيان، اشكانيان و ساسانيان فلز كاري نيز كه از صنايع پيشرفته هر يك از اين تمدنهاست که در اين منطقه وجود داشته است.

سابقه ملیله کاری در زنجان از قرن دهم هجری به بعد روشن و مشخص است. "فردریک ریچارد" شرق شناس اروپایی، در سفر نامه خود می نویسد: 

" شهر زنجان که شهر کوچکی است، نقره و ملیله کاری این شهر پر زرق و برق است." ملیله کاری تا قبل از دوره پهلوی، به عنوان هنر دستی بومی زنجان فقط در این شهر معمول بوده، اما در زمان حکومت رضاخان با مهاجرت تعدادی از هنرمندان این شهر به تهران و اصفهان در سایر نقاط کشور نیز رواج یافت. سرویس های چایخوری و شربت خوری، جعبه جواهرات و دسته چاقو، عمده ترین محصولات تولیدی تا این دوران بوده اند که هنرمندان زنجانی در سال های بعد به تدریج بر انواع این دست ساخته های های زیبا افزودند. شاید بتوان رونق این هنر در زنجان را، دوران سلجوقی دانست و همچنین بر اساس آثارباقی مانده از دوره صفوی، این دوره را اوج شکوفایی این هنر دانست.   

 
تفاوت ملیله اصفهان و زنجان

تفاوت ملیله زنجان و اصفهان از لحاظ ساختار، ريز نقشها و عیار نقره مصرفی آنهاست. عيار نقره مصرفي در اصفهان 92-84 درصد(شايد هم كمتر) است در حالی که در زنجان، نقره مصرفي با خلوص99 درصد و معروف به عيار 100 استفاده مي شود. به لحاظ كيفيت ساخت، مليله اصفهان داراي نقوش بزرگتر نسبت به مليله زنجان است و غناي ريز نقوش، زيبايي و ظرافت كار آن با  مليله زنجان برابری نمی نماید. مليله زنجان با توجه به طرحها و نقشهاي اصيل و خصوصا ظرافت زياد آن در مجموع از كيفيت بسیار بالايي برخوردار است.



   خانه         سفارش خرید          تماس با ما

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به گروه ملیله مینا بوده و هرگونه استفاده از اطلاعات و عکس های این سایت با کسب مجوز کتبی بلامانع است.